Bästa secondhand-butikerna

Köp och sälj second hand

Att köpa saker i begagnat skick i stället för nytt har blivit allt mer populärt. Klädindustrin skapar mer växthusgaser än sjöfarten och flyget tillsammans, men att handla på second hand är ett mycket mer miljövänligt alternativ. Och det är inte bara kläder som går att köpa och sälja begagnat. Återbrukad hemelektronik, tavlor och böcker är några av alla de andra produkter som går att hitta på missioner och loppmarknader.

Om du hyr förråd i Västerhaninge kan du också påbörja en verksamhet där du köper och säljer begagnade föremål och kläder. Här finns både kall- och varmförråd där du kan förvara alla sorters produkter. Haninge ligger nära Stockholm och hos Prinsens Lager finns en stor anläggning som har fräscha förrådscontainrar med frånluftsventiler som förhindrar skador på dina objekt.

Eftertraktade produkter och stilar

Genom att handla på Tradera, Blocket eller i second hand-affärer kan du hitta möbler och kläder som är extra eftertraktade på second hand-marknaden. Under 2019 såldes över tio miljoner varor som var begagnade på Tradera. Efter kläder var den näst mest populära kategorin inredning, som under de senaste åren blivit allt mer eftersökt bland konsumenterna. Produkter av Svenskt Tenn brukar ha ett gott återförsäljningsvärde, och sticklingar från sällsynta plantor samt rotting. Bland sticklingarna är palettblad populära, samt Monstera deliciosa. Många gillar också inredningsstilarna allmoge, jugend och femtiotal.

Största secondhandaffären i Sverige

I Västerås har biståndsorganisationen PMU öppnat den största butiken ägnad åt second hand i Sverige. Butikens yta ligger på 4 400 kvadratmeter och är den mest omfattande satsningen som PMU har gjort gällande second hand-butiker. Mats Hillerström, som är verksamhetschef, ser mycket stora möjligheter i att etablera butiken i Erikslund som är ett stort handelsområde. Ett år före öppnandet av den nya butiken har PMU startat upp en annan butik, den här gången i centrala Jönköping. Fastighetsförvaltaren tyckte då om PMU:s arbetssätt och bad dem att även hyra butiksytan i Västerås. Mats Hillerström menar att han under sina många år inom second hand inte har sett någon butik med större försäljningsyta. Butiken kommer att ha öppet hela sex dagar i veckan för att minska mängden kunder som är i butiken samtidigt. Detta anser Mats Hillerström är en bra metod för att minska smittspridningen under pandemin.

Coronapandemin har lett till en försäljningsminskning för PMU i deras butiker för second hand. Men de anser att pandemisituationen kommer att bli bättre och när restriktionerna tas bort kommer fler att återvända till butikerna. Under pandemin har allt fler insett behovet av att konsumera och leva hållbart, medan behovet av bistånd från PMU har ökat rejält.

ashe