Nya tidens shopping

Lämna in kläder till second hand

Alla har vi förmodligen en ganska stor garderob som vi inte utnyttjar till fullo. Faktum är att västerlänningar har en tendens att bygga upp sina garderober utan att använda alla plagg, men detta hindrar oss fortfarande inte från att köpa nytt. Tyvärr blir det mycket slit-och-släng som bara hänger som prydnader inne i garderoben och om vi dessutom går upp i vikt, ned i vikt, eller om trenderna ändras så har vi ofta köpt kläder som vi aldrig ens har använt. I dagens samhälle är det vanligt med många kollektioner per säsong och de gamla vår-och höstkollektionerna är nästan ett minne blott. Det har visat sig att svenskar slänger helt outnyttjade kläder på tippen, bara för att vi inte längre trivs i dem. Detta är både tragiskt och en ren skandal för folk som inte äger något alls. Det du istället bör göra är att lämna in dina kläder på en second hand-butik för att även få lite pengar tillbaka om de säljs.

Inlämning och betalning

Många second hand-butiker tar emot gamla eller nya kläder som folk inte längre vill ha, men butiker som Myrorna och dylikt ger inga pengar till de som lämnat in dem när de sedan säljs. Det gör däremot många mindre butiker som antingen har en liten hylla avsedd för begagnade kläder eller som enbart säljer second hand. Det du då gör är att du går dit med de plagg som passar för säsongen (de vill oftast ha säsongsbetonade plagg), och lämnar in dem samtidigt som de synar dem för att se att de är i gott skick. Sedan kan ni antingen bestämma ett pris tillsammans med butiksägaren eller också bestämmer butiksägaren priset själv. Du får lämna ditt namn och dina kontaktuppgifter så att ägaren sedan kan kontakta dig när plaggen säljs. Om dina plagg lyckas säljas så brukar du få ca 40 % av priset, resten tar butiken.

Det kanske inte blir så mycket i slutändan om du bara har ett eller två mindre plagg men ska du sälja kappor eller finare märkesplagg så kan det bli en bra summa. Tänk dock på att plaggen endast brukar hänga kvar i butiken i högst 6 månader, efter det så måste du hämta tillbaka dem eller de skänks till en välgörenhetsorganisation.

Detta är en mycket bra idé för att undvika “svinn” och samtidigt tjäna lite extra pengar på nya kläder eller plagg i gott skick.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe