Nya tidens shopping

Tre anledningar att handla på second hand

Second hand har blivit mycket populärt och det är många som köper både möbler och kläder på second hand. Det finns flera anledningar att handla på second hand, inte minst för att det är billigt, klimatsmart och personligt!

Plånboksvänligt

Plånboken gillar second hand på två sätt: det är billigt att handla och det är möjligt att sälja vidare saker och få en extra inkomst. På second hand kan du hitta allt från kläder, skor och kaffekoppar, till signerade vinylskivor och förra årets cyklar. Det fina med second hand är att det alltid säljs till bara en bråkdel av ursprungspriset. Om en soffa kostade 10 000 kronor som ny för två år sedan, är det möjligt att kunna köpa den begagnad för 2000-3000 kronor. Det är också möjligt att hitta snygga märkeskläder som sitter bättre än nya kläder för samma prissumma. Många gånger är det kläder och skor som bara hängt i garderoben och knappt blivit använda som säljs – det gör att du kan fynda riktigt fina kläder som egentligen är i nytt skick.

När passar det bättre att handla i en vanlig affär och köpa nytt? Det beror självklart på vad du hittar, men vissa leksaker, som leksaksbilar och annat som används mycket, kan det vara bättre att köpa i affären, Dollarstore har många leksaker till överkomligt pris. Detsamma gäller om du ska ge bort ett klädesplagg i present och är osäker på storleken – då kan det vara bättre att köpa nytt, så att den som får presenten kan byta till en passande storlek.

Klimatsmart

En orsak till att second hand har blivit så populärt, är att de flesta av oss vill leva mer klimatsmart och inte överanvända jordens resurser. Istället för att slänga saker som inte används, är det fler och fler som lämnar in dem på en second handbutik eller säljer dem på nätet som privatpersoner. Det finns mycket som är både helt och rent, men används inte, och då är det bättre att någon annan kan använda det. De möbler och kläder som köps på second hand är också både producerade och fraktade till vår hemstad – vilket i sig blir mindre miljöpåverkan, än om allt som vi ska köpa “nytt” först ska produceras och sedan fraktas med båt eller lastbil. Det finns personer som nästan bara handlar på second hand av miljöskäl och det är ingenting som syns – kläderna och sakerna är ju egentligen desamma som de nya varor som vi köper, men bara lite mer använda.

Det är omöjligt att inte få en egen stil om man handlar på second hand, särskilt när det kommer till kläder. På second hand kan du hitta snygga klänningar från 60-talet eller den tio år gamla kappan som du aldrig hade råd, eller hann, att köpa. Om du tycker om en särskild inredningsstil, som 50-talet, är det möjligt att inte bara hitta saker i den stilen, utan också möbler från den eran – både kvalitet och stil!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe