Bästa secondhand-butikerna

Second hand – bättre för plånbok och miljö

Förr var det inte ovanligt att begagnade föremål och second hand var associerat till en sämre ekonomi. Man ansåg att den som inte hade råd att köpa nya saker inte hade andra alternativ än att handla i andra hand. Nuförtiden är denna association som bortblåst. Det blir allt mer vanligt att gå på loppmarknader, handla från annonssidor och besöka second hand butiker runt om i hela landet. Vissa har det till och med som en hobby och ett intresse att försöka hitta så bra saker till så långt pris som möjligt.

Varför bör man handla på second hand?
Det finns flera orsaker till varför man faktiskt bör välja second hand framför att köpa nya saker i butiker och affärer. Produktionen som krävs för att framställa elektronik, kläder, cyklar och andra föremål kräver otroligt mycket energi och vatten, något som sliter väldigt mycket på miljön. Det förekommer även mycket användande av kemikalier. Om du handlar begagnad så minskar du produktionen och alla de utsläpp som förekommer i samband med detta. Du gör alltså ett miljömedvetet val när du väljer att låta kläder och andra objekt få en längre livstid.

Den andra anledning, och kanske den som människor tänker mest på, är att man sparar in otroligt mycket pengar. Det finns mängder med fina föremål, sofföverdrag från Ikea, möbler, kläder, leksaker och andra ting som är nästan i nyskick och som säljs iväg för bara några enstaka kronor. Priserna kan dock variera mycket mellan de olika second hand butikerna beroende på vilket område de befinner sig i. Second hand butiken Stockholms stadsmission finns t.ex. i flera gallerior och här kan då priserna vara lite högre än på mindre ort eller på fristående butiker.

Att tänka på
När man handlar second hand finns det en del saker som man behöver tänka på. Det är t.ex. viktigt att man extrakollar så att det man köper verkligen är brukligt. Det är inte ovanligt att det kan förekomma små hål i kläder eller fläckar som inte går bort/har missats av personalen och det kan bli en tråkig överraskning när man väl har betalat för varan och tagit med den hem. Elektronik kan vara svårare att kontrollera, men i många fall går det bra att be om att få koppla in en vara för att säkerställa att den fungerar. Detta gäller främst på loppmarknader. I second hand butiker så brukar varorna alltid kontrolleras innan de tas ut till försäljning. På en loppmarknad kan det även vara viktigt att du har kontanter på dig eller att du har möjlighet att betala med hjälp av Swish. På butiker och i affärer fungerar kreditkort lika bra som i vilken annan affär som helst.

ashe