Secondhand och vintage

Vad är second hand?

Second hand innebär att man använder kläder, föremål eller produkter som redan är använda tidigare. Ofta rör det sig om mode och inredning då folk ibland hellre väljer att köpa bättre begagnat än nya saker. Second hand har ibland haft en lite dålig klang, eftersom man förknippat det med gamla slitna plagg som luktar illa och som sällan är hela. Sömmar kan ha gått sönder och gamla fläckar kan sitta kvar. Dock är second hand-marknaden en mycket stor business som växer alltmer, då det stora konsumtionssamhället bara ökar. Många vet att jordens resurser håller på att utarmas och att det på så sätt är bättre att återanvända kläder och föremål, istället för att slänga dem på tippen.

Den gamla tidens second hand

Visste du att kläder på 1700-talet var tvungna att säljas i begagnat skick? Det var innan butiker öppnade och vem som helst kunde gå in och köpa nya uppsydda plagg. Om man var fattig eller medelklass, var det också mer regel än undantag att ärva släktingars kläder eller utstyrslar och man ägde inte så många plagg per person.

Second hands inflytande syns på trenderna

Men det är inte bara det gamla som andas tradition och personlighet. Även nya möbler och kläder går stick i stäv med second hand-känsla och den senaste tiden är det mycket populärt att klä sig som på 70-och 80-talen. De många klädkedjorna försöker starkt inge en begagnad känsla genom att erbjuda äldre modeller, trasiga kläder eller en rolig blandning av stilar. Dock är det svårt att mäta sig med den verkliga stilen som egentligen ska innehålla minst ett par plagg eller accessoarer från en second hand-butik.

Det öppnas numera även många butiker som säljer fin second hand eller en lyxig sådan. Det behöver dock inte vara vintage eller gamla plagg/prylar utan det kan vara en blandning av båda för att ge intrycket av en lyxig känsla men med ett hållbart tänk som ligger bakom konceptet. I många stora städer poppr de upp och under kapitlet med second hand-butiker, kan du läsa mer om dem.

Att shoppa second hand

Idag är det oerhört enkelt att hitta gamla saker. Du behöver inte längre gå upp på din dammiga vind för att hitta något från farmor eller mormor. Nätet har fullkomligt exploderat av nya och etablerade hemsidor som säljer allt mellan himmel och jord. Vill du hellre se sakerna framför dig med egna ögon så öppnas det upp vintage-butiker i vart och vartannat kvarter – åtminstone i storstadsregionerna. Du har också de traditionella butikerna som Myrorna, Emmaus eller Röda Korset som säljer allt möjligt kul. Du får heller inte glömma bort loppmarknaderna som du verkligen kan göra fynd på. Under somrarna förvandlas tråkiga vägar till guldklimpar vad gäller att hitta nya loppisar och antik/kuriosa. Håll utkik när du är ute och åker så du inte missar en avfart. Det brukar stå skyltat lite överallt och när du minst anar det kan du hitta din favoritbutik längs med vägrenen.

ashe