Nya tidens shopping

Second hand ligger i tiden

Trender kommer och trender går och just nu ligger vi långt ifrån den masskonsumtion som sakta men säkert började råda på 70-och 80-talen. Detta beror på flera anledningar och vi ska ta och bekanta oss med dem lite närmare.

Individualiteten

Idag är det lätt att se samma plagg som sitter på var och varannan människa. När man går genom en stad och tittar på folk är det lätt att direkt kunna peka ut varifrån plaggen kommer och ofta är det de stora kedjorna som Lindex eller H&M. Detta gäller även i inredning och har kommit att tråka ut den större massan en aning. När minoriteter uppmärksammas för sina egenheter och folk kräver att bli sedda för dem de verkligen är, så sprider sig denna vilja även till andra människor. Att stå ut och få vara personlig har blivit en drivkraft och detta är en anledning till att man inte vill se ut som alla andra.

Miljön

Som redan nämnt så är det dags att bevara jorden lite bättre än vi tidigare gjort. Världen har en radda saker som egentligen inte behövs och folk byter ut garderober, tekniken och hemmet som de byter skjorta. På designskolor lär man ut att världen inte behöver mer prylar utan bra och effektiv design. Överproduktionen av det mesta har dessutom lett till svårlösta konflikter runt om på vår planet, där folk offrar sina liv för att få några kronor eller dödar andra för att sälja råvaror till väst.

En mix mellan viljan att vara individuell samtidigt som man värnar om miljön, är således två goda anledningar till att second hand har blivit vardagsmat för de flesta shoppare.

ashe