Secondhand och vintage

Skillnaden mellan second hand och vintage

Vintage och second hand – två skilda begrepp och ändå så lika varandra. De både är lätta att förväxla men har ändå en del regler att rätta sig efter. Vintage kan vara både yngre och äldre än second hand-prylar men bör ha åtminstone 25 år på nacken för att få kallas vintage. Vissa experter menar även att vintage-plagg inte borde få kallas vintage om de är yngre än 50 år, dvs från 60-talet. Dock kan man fortfarande klassa både 70-och 80-talets föremål som vintage, speciellt om de är i gott skick.

Stilen och kvalitén

Det brukar också synas både på stil och kvalité om det rör sig om vintage, även om det är långt ifrån en regel. Ett vintage-plagg brukar nämligen vara i bättre skick än ett second hand-plagg, men eftersom second hand är ett bredare begrepp som även innefattar begagnade kläder från förra året, så får man inte haka upp sig på detta.

Det här ska du kolla efter

Om du vill köpa vintage och inte second hand bör du syna kläder och textiler rejält i sömmarna först. Det är inte bara hur välsytt plagget är utan även om det har udda ting som knappar, stenar, sömmar, form osv. Detaljerna räknas betydligt mer inom vintage-genren och ofta vill även kunden veta vem som har burit plagget innan. Att finna ett plagg eller ett smycke, en väska eller ett par skor som burits av en berömd person eller som har använts vid ett speciellt tillfälle, gör att man ofta är villig att betala mer för varan. Vintage ska andas originalitet och personlighet så egentligen är det en hårfin gräns mellan second hand och vintage, eftersom det även handlar om tycke och smak.

Kan second hand och vintage blandas i samma butik?

I vissa välgörenhetsbutiker kan du finna hängare eller hörn som är tillägnat vintage, medans resten av butiken innehåller begagnade varor, dvs second hand. Myrorna har till exempel mest second hand-prylar, men då och då får de in något plagg eller smycke som anses vara vintage. Dessa brukar dock försvinna mycket fort, då de är i bättre skick och även har en säregen stil jämfört med de andra sakerna. När man ska hitta udda plagg eller prylar, räcker det vanligtvis inte bara att gå till en vintage-butik. Du måste leta länge och på många platser för att hitta de bästa sakerna.

ashe