Nya tidens shopping

Handla second hand på nätet

E-handeln slår rekord varje år och detta gäller inte bara nya produkter utan även begagnade sådana. Auktioner och loppmarknader dyker ständigt upp på nya hemsidor eller appar och folk fullkomligt storhandlar på sajter som Tradera och Blocket. På nätet är marknaden också betydligt större eftersom du kan ta del av föremål långväga ifrån. Dock måste du vara på det klara med hur du handlar och vilka risker som finns men i övrigt är nätet en guldgruva för den modemedvetna och stilsäkra personen.

Kolla upp säljaren/köparen

När du har skapat ett konto på någon hemsida eller sett ett föremål som du är intresserad av, så gäller det att kolla upp säljarens eller köparens omdömen, beroende på om du ska sälja något eller om du ska köpa något. Det finns oftast omdömen från andra kunder eller medlemmar om de olika personerna så om en köpare/säljare är oseriös brukar detta uppdagas ganska snabbt. När du köper något brukar du få det eller de alternativ som säljaren godkänner och du får naturligtvis stå för frakten själv på de flesta sidor. Om du har möjlighet att titta på föremålet först innan du slår till är detta kanon, eftersom du då har fått se eventuella skavanker och annat med egna ögon. Bor du i en storstad kan det vara lättare, då du kanske har möjlighet att åka hem till säljaren för att betrakta föremålet. Dock bör du vara försiktig och gärna ta med dig en vän, speciellt om du är kvinna och ska besöka en manlig säljare. Man vet nämligen aldrig vad som kan hända.

Sälj dina prylar på nätet

Många nya kollektioner florerar på nätet och folk kan köpa på sig ett antal plagg för att sedan sälja dem dyrare via Tradera, osv. Odd Molly, Ralph Lauren och H&M är några av märken som ständigt går att hitta, vilket är praktiskt när vissa plagg sålts ut. Ofta är det vanligt att hitta H&M Studios plagg på näthandelssajter, då dessa kollektioner brukar säljas slut på nolltid i butik och på H&M:s egen hemsida. Inte sällan är kläderna inte ens använda utan folk gör detta för att tjäna lite extra pengar, eftersom de vet att vissa gör vad som helst för att få tag i kläderna. Du kan även sälja berömda skomodeller eller äldre smycken för en större summa pengar om det ligger något värde i dem.

Även Facebook har grupper som specialiserar sig på att sälja saker. Om du går med i en sådan kan du lägga upp prylar som andra sedan kan titta efter och köpa.

Ärlighet varar längst

När du säljer något på nätet, bör du alltid vara tydlig och klar med eventuella skavanker och fel för annars kan det uppstå häftiga konflikter mellan köpare/säljare. Berätta i vilket skick ditt föremål är och lägg upp så många foton som möjligt.

ashe